O NAMA

POVIJEST RIBOLOVNOG DRUŠTVA

Godine 1924. u Osijeku –Donji Grad, osnovan je „Hrvatski podravski klub Rogač“.

Društvo i danas čuva uspomenu na „Hrvatski klub Rogač“ iz kojeg je nastalo Športsko ribolovno društvo „Drava“ Osijek D.G.

Prve pisane vijesti o osnivanju ŠRD „Drava“ Osijek D.G. potječu još od 09.ožujka 1938. Godine, kada je privremeni odbor podnio gradskom redarstvu u Osijeku zapisnik osnivačke skupštine, pravila i propise osnivača radi upisa Društva i odobrenja pravila. Do drugog svjetskog rata društvo je dobilo na gospodarenje samo 7 km. desne obale Drave i 200 m lijeve, dok su ostale vode pripadale drugim zakupcima i vlasnicima. Nakon rata Društvo je zakupilo Greguričev ribnjak, a prihod od ribe, organizacije ribarske večeri i zabava trošen je za plaćanje najma, nabavku alata za saniranje i održavanje ribnjaka. Novo Društvo u početku je brojalo 168 članova, a za svoj društveni rad početkom 1946. god. dobiva bivšu zgradu Ivana Gregorića u Krčevinama br.27 Vinogradi.

Vrijeme poslije 1950. God. Društvo se okreće velikim ulaganjima u izgradnji društvenih objekata, objekata za odmor na ušću Drave u Dunav sa restoranom. Na žalost u vrijeme Domovinskog rata svi objekti na ušću su opljačkani i devastirani, tako da se po završetku Domovinskog rata moralo krenuti od početka.

Paralelno sa radovima na ušću odvijali su se i radovi na obnovi doma u Osijeku. Budući da se on nalazio u privatnoj zgradi u dosta skučenom prostoru, bilo je potrebno pronaći adekvatan prostor.

SRD „Drava“ je bacila oko na napuštenu zgradu pogona tutkala Kožare U Osijeku, koji je prestao sa radom.

Adaptacijom ruševne zgrade, a koju je Društvo dobilo na trajno korištenje  od  Skupštine Osijek 1964. Godine, konačno je Društvo došlo do svojih primjerenih prostorija koje su mu omogučile  nesmetan daljnji rad i okupljanje većeg broja članova.

U ovim prostorima na adresi Donjodravska obala 8, društvo djeluje pune 53 godine i ispisuje najsvjetlije dane svoje bogate povijesti.

U tom periodu, za svoj rad, ribolovnom društvu „Drava“ Osijek dodjeljuju se brojna priznanja za uspješno organiziranje :

Slet pionira bivše države, Organizacija prvenstva bivše države u lovu ribe udicom na plovak, domaćin Kup-a HRŠS, domaćin Svjetskog klupskog prvenstva u lovu ribe udicom na plovak (2006. god.), Športaš 2007. god.

Pa ipak, popsebno smo ponosni na domaćinstvo 26. Svjetskog klupskog prvenstva u Osijeku i na CERTIFICATE od Internacionalnog Olimpiskog Komiteta, sa potpisom Juan Antonio Samaranch.

Po zavšetku Domovinskog rata, tvornica koža „Kožara“ prestaje sa radom te se zgrada ribolovnog društva našla u stečajnoj masi tvornice. Bez obzira što je ŠRD – „Drava“  imala rješenje o trajnom korištenju, zgradu kupuju novi vlasnici.

Dana 06.12.2017. godine ribolovno društvo je bilo prinuđeno preseliti na novu adresu : OSIKEK, KRSTOVA ULICA  97 B  gdje nastavlja sa radom. Ovaj prostor dobiva na korištenje od gradske uprave grada Osijek.

Na novoj lokaciji Društvo posjeduje optimalne uvijete za rad. Na raspolaganju su mu prostorije za sastanke i druženja, prostorija tajništva, skladište za arhivu, i sanitarni čvor.

OKUPLJANJE ČLANOVA RIBOLOVNOG DRUŠTVA

Od tridesetih godina prošlog stoljeća pa do danas kroz Društvo su kao članovi, simpatizeri ili podupirajući članovi prošli brojni građani grada Osijeka i slavonske regije. Bez obzira na spol, zanimanje ili nacionalnu pripadnost, sve nas povezuje isto. Taj prelijepi osjećaj odlaska u ribolov u pustolovinu o kojoj svakodnevno razmišljamo i maštamo je nezamjenjiv.

Nakon prve veće upecane ribe kada je uspijete izvući iz vode, pecanje sasvim ovlada Vama, bili toga svjesni ili ne.

To nas čini velikom jedinstvenom zajednicom, a ne tražimo previše. Samo da su nam vode čiste, bogate ribom i dobro čuvane.

Ribolovno Društvo je od davnina prepoznalo želju svih ribiča, te svoje aktivnosti usmjerava u cilju revitalizacije naših ribolovnih voda.

SAČUVAJMO NAŠE VODE – ŠKOLA ZA MALE RIBOLOVCE

Ovim projektom Društvo čini aktivan iskorak prema popularizaciji športskog ribolova motiviranjem i obukom mladih.  Za ribolovno društvo  to je način obnove članstva i osnaživanje kapaciteta svojih članova  što je važna zadaća športsko ribolovnih društava.

Sudionici škole za male ribolovce imali su mogućnost upoznati ( i nadamo se zavoljeti) športski ribolov.

Ovim programom podiže se kvaliteta života učenika približavanjem prirodi  i motiviranjem za šport i rekreaciju u prirodi. Ujedno mladi ribolovci se osvještavaju i educiraju o zaštiti okoliša i održivom razvoju ribljeg fonda.

Šira zajednica će dugoročno imati koristi kroz razvoj športskog ribolova i potencijalno budućeg razvoja športsko-ribolovnog turizma zašto su našem području resursi veliki.

RIBA RIBI GRIZE REP - ŠKOLA ZA MALE RIBOLOVCE

TAKMIČENJE U ŠPORTSKOM RIBOLOVU

U vremenskom periodu od 1950. god. pa do 2007. god. Društvo je imalo izuzetno razvijenu takmičarsku aktivnost.

Da bi se mogla obavljati športska takmičenja, potrebni su određeni preduvjeti kako materijalni tako i organizacijski, te određeni nivo kulture. To je i razlog što u prvim godinama osnutka Društva kao i poratnim, nisu održavana športsko ribolovna natjecanja. Početci organiziranih športskih takmičenja su od 1955. godine.

Društvo je imalo organizirane ekipe u lovu ribe na plovak : pionire, pionirke, omladince, omladinke i seniorske ekipe.

Pored ekipa za lov ribe na plovak Društvo je organiziralo i ekipe u bacačkim disciplinama, bacački troboj i bacački petoboj. U tim disciplinama Društvo je bilo zastupljeno sa juniorskim i seniorskim ekipama.

Najuspješnije godine u natjecanjima bile su sedamdesete godine prošlog stoljeća te godine poslije završetka Domovinskog rata.  Kao pobjednici županijskog natjecanja ostvarili smo plasman u drugu ligu HŠRS.

Takmičenje  u športskom ribolovu iziskuje velika financijska sredstva, a koja se mogu namači isključivo iz vlastitih sredstava Društva (članarina, sponzora, donacija itd.).

 Iz tog razloga Društvo je takmičenje svelo na memorijalno klupsko takmičenje „Memorijal Krunoslav Brust“ kao spomen na izuzetno aktivnog  i  zaslužnog člana Društva.